28. november 2013

Opskrifter på julesmåkager

Honningkager: 

Ingredienser:
360 g hvedemel
200 g akacie honning
90 g sukker
1 æg
1 tsk stødt kanel
1 tsk stødt nellike
1 tsk natron
1 tsk stødt ingefær

Fremgangsmåde: 
Opvarm honningen i en kasserolle under omrøring, tag kasserollen fra varmen og lad det afkøle lidt. Bland herefter sukkeret i.
I en skål piskes ægget og herefter røres honningblandningen i. Tilsæt de resterende ingredienser under omrøring og ælt dejen godt sammen. 
Rul dejen ud til a ½ cm tykkelse og udstik dem med småkage udstikkere. 
Læg figurene på en bageplade og bag dem ved 175 grader i 10-12 min. 
Afkøl kagerne og pynt dem med icing. 


Pebernødder: 

Ingredienser
275 g hvedemel
125 g rørsukker
125 g smør
1 æg
½ tsk stødt ingefær
½ tsk stødt kanel
1/4 tsk stødt hvid peber
½ tsk kardemomme
1 tsk bagepulver

Fremgangsmåde: 
Rør sukker og smør sammen. Tilsæt ægget og rør godt sammen. Bland herefter alle de tørre ingredienser sammen og tilsæt det smørblandingen og ælt til det er en ensartet masse. 
Tril dejen til en ca 1-1½ cm tyk pølse og skær ½-1½ cm lange stykker. 
Bages ved 180 grader i 10-12 min. 


Jødekager:

Ingredienser:
200 g smør
350 g mel
½ tsk hjortetaksalt
90 g sukker
1 æg
Kanelsukker
Mandelsplitter

Fremgangsmåde: 
Smulder smørret i melt. Tilsæt de øvrige ingredienser og saml dejen hurtigt. Herefter lægges dejen koldt i ca 1 time.

Rul dejen tyndt ud på et melet bord og udstik kagerne med et glas eller formet cookie cutter. Sæt kagerne på bagepapir og pensl dem med æg. Drys med kanelsukker og hakkede mandler.  bag dem i ovnen ved 200 grader i ca 6 min.


Peberkager: 
Tip: Disse småkager egner sig godt til at blive hængt på juletræet.

Ingredienser: 
500 g hvedemel
125 g smør
200 g brun farin
175 g sirup
1 æg
½ tsk hjortetakssalt
1 tsk stødt kardemomme
1 tsk stødt kanel
1 tsk stødt nelliker

Fremgangsmåde:
Bland de tørre ingredienser i en skål. Ælt derefter de resterende ingredienser i og ælt til dejen er ensartet. Stil dejen i køleskabet ca 1 time til den er blevet fast og nemmere at arbejde med. 
Rul dejen ud i 2-3 mm tykkelse og udstik småkagerne med cookie cutters eller glas. 
Bages ved 200 grader i ca 7 min. 


Honningkage hjerter

Ingredienser:
250 g honning
250 g mel
10 g potaske
5 g hjortetakssalt
1 æggeblomme
lidt vand
1 tsk 
1 tsk stødt kanel
1 tsk stødt nellike
1 tsk stødt ingefær
1 tsk stødt sjerneanis
evt. lidt appelsinskal (økologisk appelsin)
Mørk chokolade
glansbillede

Fremgangsmåde:
Dag 1: Varm honningen op i en kasserolle ved svag varme. Tilsæt herefter melet og lad blandingen stå indpakket ved stuetemperatur natten over. 

Dag 2: Bland potaske med lidt vand til det er en grødet masse og hæld den derefter over honning-mel-blandingen med ej-pisker/ røremaskine. 
Bland hjorteraksalten med æggeblommen og bland det herefter i dejen. Dejen skal have en blød konsistens og hvis den er for hård kan den blødgøres ved at tilsætte lidt æggeblomme. Tilsæt til sidst alle krydderierne.
Rul dejen ud i 4-5 mm tykkelse og udstik hjerter med en stor cookie cutter eller skær hjerter med en alm. smørkniv. 
Bag honninghjerterne i ovnen ved 170 grader i ca 10 min. 
Lad honninghjerterne afkøle og dekorer herefter ved at overtrække den ene side med mørk chokolade og pynt med et glansbillede. 


Vanillekranse

Ingredienser: 
250 g hvedemel
125 g sukker
Kornene fra 1 vanillestang
200 g smør
1 æggeblomme
100 g finthakkede mandler

Fremgangsmåde: 
Bland alle de tørre ingredienser i en skål. Skrab alle korn ud af vanillestangen og bland dem med lidt sukker. Smurret i de tørre ingredienser og tilsæt vanillen. 
Læg dejen koldt i ca 1 time inden vanillekransene formes.
Kom dejen i en småkagesprøjte og form kranse på bageplade. 
Bages i ovnen ved 180 grader i ca 7 min.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar